Framtidens
yrke

Kraften i geodata

Vad har självkörande bilar, Sveriges skogsbränder och Missing People gemensamt? För alla spelar geodata en avgörande roll. Geodata hjälper oss söka efter en plats, hitta rätt och se väderprognoser. Det är inte bara en förutsättning för samhällets utveckling utan bidrar också till nya innovationer, upptäckter – och räddar liv. Här kan du läsa mer om vilka spännande yrkeskategorier som finns inom branschen och möta några yrkesverksamma inom området. Vi behöver dig.

GIS-ingenjör Geodataexpert Geodata-strateg Data scientist Lantmätare Mätningsingenjör Kartingenjör GIS-utvecklare GIS-strateg GIS-samordnare 3D-utvecklare Samhällsplanerare Kulturmiljöutredare Översiktsplanerare Planarkitekt Projektledare Kartograf Geolog Kulturgeograf Naturgeograf Systemutvecklare Forskare Lantmäteriingenjör Verksamhetsutvecklare Geodatasamordnare GIS-konsult Förrättningslantmätare GIS-ingenjör Geodataexpert Geodata-strateg Data scientist Lantmätare Mätningsingenjör Kartingenjör GIS-utvecklare GIS-strateg GIS-samordnare 3D-utvecklare Samhällsplanerare Kulturmiljöutredare Översiktsplanerare Planarkitekt Projektledare Kartograf Geolog Kulturgeograf Naturgeograf Systemutvecklare Forskare Lantmäteriingenjör Verksamhetsutvecklare Geodatasamordnare GIS-konsult Förrättningslantmätare

För dig som gillar variation

Teknik, design och problemlösning

Vill du jobba med 3D-visualiseringar och ny teknik? Eller är stadsutveckling och samhällsfrågor mer din grej? Kanske vill du främst ha ett yrke där du får vara utomhus? Inom geodatabranschen finns något för de allra flesta, beroende på vilken utbildning och inriktning du väljer.

Det har Göteborg och Fortnite gemensamt

Som gaming – fast på riktigt

Göteborgs Stad har en digital tvilling, Virtuella Göteborg. Allting som finns i verkligheten finns även i den virtuella versionen som matats med geodata. Göteborgs digitala tvilling är byggd med samma spelmotor som Fortnite och gör det möjligt att se hur olika beslut eller fenomen påverkar staden. Det går till och med att simulera olika scenarier för att se vad som skulle hända om till exempel vattennivån höjdes.

Det är Sveriges lägsta punkt

En stad under havet

Visste du att delar av Kristianstad ligger nästan 2,5 meter under havsnivån? Eller ja, två meter och trettiotvå centimeter för att vara exakt. Det är Sveriges lägsta punkt. Det betyder att om vattennivåerna ökade skulle Kristianstad kunna drabbas hårt. Men tack vare att vi vet om det kan vi minimera riskerna och bygga en klimatanpassad stad.

Geolexikon

Känner du att vissa ord och begrepp är svåra att förstå? Det är inget ovanligt när man introduceras till en ny bransch. Här reder vi ut några sådana begrepp som geodatabranschen använder och som kan vara kul att lära sig.

En röst från branschen

Ett yrke där få dagar är den andra lik

Ena dagen arbetar han tekniskt med att ta fram data så att kommunens trafikingenjörer kan planera var laddplatser för elbilar gör mest nytta. Andra dagen förbereder han kommunen för ett mer digitalt arbetssätt, som i slutändan ska leda till en digital tvilling. Variationen är det som Jonatan Faijersson älskar mest med sitt jobb som GIS-samordnare.

Läs mer

”Mitt arbete handlar om att se till att andra får nytta av geodata”

Högskola, universitet eller yrkeshögskola?

Det finns flera olika vägar in i geodatabranschen. Oavsett vilken typ av utbildning du väljer leder alla till ett yrke där du bidrar till ett hållbart samhällsbyggande.