Några papperskartor finns det ändå på Jonnys kontor, men annars är digital kartdata som gäller.

”Lyckas jag med mitt arbete – så kan det faktiskt göra att vi får ett lite bättre Luleå”

Publicerad: 19/01-24
Intervju

Möt Jonny Halvarsson, GIS-strateg på Luleå kommun. Han arbetar strategiskt för att alla i kommunen ska ha tillgång till rätt geografisk information, alltså geodata och kartor, när de behöver det.

Jonny Halvarsson är GIS-strateg i Luleå kommun.

För att lyckas med uppdraget krävs en robust plattform och Jonny arbetar även som objektledare för Luleå kommuns tekniska geodataplattform. Ett nära arbete med användare, specialister och systemleverantörer.

– Mitt och vårt arbete kommer till nytta för många i kommunen. Det är det som är så roligt med jobbet – att hjälpa till att få andra att förstå vilken nytta geodata kan göra, och att de ser hur det underlättar att använda geodata i verksamheten, säger Jonny.

– Det gäller också alla turister och medborgare som med hjälp av ett geografiskt gränssnitt lättare kan förstå hur olika typer av information påverkar vardagen. ”Var är närmaste … Hur tar jag mig till…” är ju frågor som vi alla ofta ställer oss, fortsätter Jonny.

Ingen dag är den andra lik

Jonny jobbar med alla frågor och aspekter av geografiska informationssystem, GIS. Allt ifrån att välja olika metoder för att samla in data, till att lagra och strukturera data på smarta sätt. Inte minst handlar det om att se vilka bearbetningar och analyser som går att göra.

– Det är ett riktigt spännande område, där det händer mycket nu inom AI och visualisering, säger Jonny.

En annan del av jobbet handlar om att göra alla smarta lösningar tillgängliga för användare och presentera lösningar och information på bästa sätt. Jonny berättar att det ofta handlar om att utbilda andra i hur man kan använda GIS och geodata, en rolig del av arbetet! Just kombinationen av att jobba med många olika människor och inte bara teknik är något han uppskattar.

– Man får jobba med att utveckla och innovera med rolig teknik, samtidigt som man behöver förstå mjuka frågor också. I slutändan handlar det faktiskt om hur vi använder Luleå kommuns skattepengar på bästa sätt, det vill säga hur vi får ut nytta till Luleåborna.

– Lyckas vi och jag med mitt arbete – så kan jag faktiskt vara med och göra skillnad och göra att vi får ett lite bättre Luleå, säger Jonny.

 


 

Namn: Jonny Halvarsson
Yrke: GIS-strateg på Luleå kommun. Han är också ordförande i den regionala GIS-föreningen NorrGIS.
Utbildning: GIS-ingenjör på Luleå tekniska universitet

Dela artikeln

LinkedIn Facebook Mejl