“Geodata är avgörande i mitt arbete”

Publicerad: 18/01-24
Intervju

Elias Örnberg arbetar som handläggare med arkivmaterial vid SGU:s Mineralinformationskontor i Malå. Ett arbete där geodata spelar en avgörande roll.

Elias Örnberg, handläggare på SGU.

Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Elias jobbar på SGU:s Mineralinformationskontor i Malå. De stödjer gruv- och prospekteringsindustrin, forskare och andra samhällsaktörer som vill undersöka borrkärnor, data och rapporter från både undersökningsverksamhet och prospektering.

Utan geodata är det bara fina stenar i lådor

– Geodata är avgörande i mitt arbete. I SGU:s kärnarkiv förvaras borrkärnor och annat material från områden som undersökts och prospekterats i under de senaste hundra åren. Utan geodata är det bara fina stenar i lådor, säger Elias.

– I ett större perspektiv så är geodata avgörande för samhället, i allt från kartan för helgens bilresa till stadsplanering.

Viktigt för Sveriges utveckling

Elias är ny på jobbet, han har jobbat på SGU i drygt en månad när den här intervjun görs. Han berättar att det roligaste han fått göra hittills är att organisera i pappersarkivet.

– Jag har sett allt från gruvrapporter skrivna på 1700-talet från bergmästaren till kungen, till dokument om gruvprojekt i närheten av kontoret där jag kunnat läsa om deras historia. Det påminner en om hur viktig industrin har varit, och fortfarande är, för Sveriges utveckling, säger Elias.

 

Dela artikeln

LinkedIn Facebook Mejl